Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Конкурс Голуб 2022 - саопштење жирија

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА ЗА НЕОБЈАВЉЕН РУКОПИС

ПРВЕ КЊИГЕ ЕДИЦИЈЕ ГОЛУБ ЗА 2022. ГОДИНУ

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора у јуну 2022. године расписала је конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 15. јула 2022. године.

На конкурс је пристигло 15 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Данијела Репман, направио је ужи избор од три рукописа:

  • Контаемпликације, Богдана Рапаића
  • Приче из (неких) живота Младена Живковића, и
  • Последњи покушај самоодбране, Неде Радосављевић.

Након разматрања рукописа који су уврштени у ужи избор, жири је одлучио да награду Голуб за 2022. додели рукопису Последњи покушај самоодбране, Неде Радосављевић. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.

Песничка збирка Последњи покушај самоодбране проговара о свакодневици лирске јунакиње која покушава да прецизно и бескомпромисно детектује (бе)смисао живота савременог човека и свега онога што се налази у хаосу експрес лонца у који смо невољно убачени. Ауторкино обраћање је непосредно, огољено, а стварност у потпуности разобличена, без целофана и украса - јер преваре и постоје да буду разоткривене. Некада у равни мелахнолије и нескривене патетике, некада љутње и бунта, она ревносно мапира тривијалности људског постојања. Па ипак, на крајњој линији самоодбране, уочавамо да тамо где престају борбе са самим собом и другима, започиње мирење и прихватање. Тако проговарање кроз поезију постаје један од валидних поступака који омогућава да преживимо немаштину смисла.

Неда Радосављевић (Јагодина, 1985), по занимању је дипломирани економиста. Песме су јој објављиване на разним књижевним порталима, као и у зборницима: Између два света, Шумадијске метафоре, Банатско перо, Изворник 11, Гарави сокак, Синђелићеве чегарске ватре, у часопису Авлија и др. Добитница је овогодишње награде У корак с временом за најбољу савремену песму у организацији Књижевног клуба „Велимир Рајић“ из Алексинца. Живи у родном граду.