Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

КЊИГА НЕДЕЉЕ

Трећи  наслов у оквиру акције Књига недеље је књига Пут у Сарајево Џона Рола из Kлиове едиције Полис. Са енглеског превео Вељко Станић.

Водећи европски историчар, писац монументалне тротомне биографије немачког цара Вилхелма II (1859-1941), Џон Рол, први пут се представља домаћим читаоцима збирком есеја које је посебно одабрао за српско издање. 

Плод педесетогодишњег научног рада и посвећености проучавању модерне немачке историје, а посебно Вилхелма II, његовог двора и политичког и војног окружења, ова књига сумира идеје, интерпретативне хипотезеи утемељене закључке до којих је професор Рол дошао током своје богате каријере. Она говори о необичној личности немачког кајзера, његовим политичким и идеолошким опредељењима као и о улози коју је имао у управљању царском Немачком у годинама пре Првог светског рата, али доноси и нијансиране портрете водећих немачких државника и војних лидера. Исцрпном и поузданом анализом примарних историјских извора и њиховим суптилним укрштањем, професор Рол минуциозно тумачи процес доношења одлука и анализира немачке ратне циљеве у контексту историје међународних односа у дугом кретању ка рату у годинама пре 1914. Посебну пажњу придаје тумачењу чувеног „ратног већа“ из децембра 1912, затим врло значајном дневнику адмирала Милера, као и немачкој политици у Јулској кризи 1914. Кајзеров живот у изгнанству после 1918. аутор посматра у сенци нарастајућег нацизма у Немачкој. Српске читаоце посебно ће занимати однос званичног Берлина према Краљевини Србији у светлу испреплетених односа с Аустроугарском, Русијом и Османским царством.

Мноштво епизода политичке и дипломатске историје пре 1914, бриљантно описаних и уверљиво протумачених у овој књизи, речито сведочи о пресудној улози царске Немачке и самог Вилхелма ИИ у избијању Првог светског рата. Пут у Сарајево доноси размишљања о појави и значењу новог ревизионизма у савременој историографији, скидању одговорности за рат с немачког политичког и војног вођства, али и укупном месту Првог светског рата у историји Европе, осветљавајући тако важно раздобље модерне историје у коме је нестала стара Европа

Пут у Сарајево  Џона Рола на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од  18. до 24. марта. 2018. године.