Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље је Живот у мрачним временима

Осми  наслов у оквиру акције Књига недеље је Живот у мрачним временима Ернст Павела из Цлиове едиције Клепсидра. Превела са енглеског Индира Фундук.

У књизи Живот у мрачним временима Ернст Павел износи занимљиву повест о првих 30 година свог живота. Његова фасцинантна сећања, освежавајуће оштроумна и искрена, понекад су брутална, понекад преплављена љубављу, готово увек политички некоректна и неизоставно раздрагана.

У време писања књиге, Павел је умирао од рака плућа. Са болешћу се суочио истом оном мешавином искрености, хумора и беса, којом се сучелио са бежањем пред нацистима из Берлина у Београд, где је, као четрнаестогодишњи дечак, заједно са породицом био примљен, али тешко да су били добродошли.

Постао је део југословенског илегалног покрета и, на крају, емигрирао у Сједињене Државе, где се пријавио у војску како би се борио против фашистичке куге. Заводљиво и прецизно, Павел прича своју причу џангризајући, а ипак иза његовог широког критичког погледа препознајемо дубоко хуманог човека, чија је интелигенција оштра, чија је љубав страствена и чији интегритет надахњује.

Живот у мрачним временима Ернст Павела на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 23 . до 29. априла 2018. године.