Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље је Тачно у подне Жан-Франсоа Ришара

Двадесетдруги  наслов у оквиру акције Књига недеље је Тачно у подне Жан-Франсоа Ришара из Kлиове едиције Опстанак. Превео са енглеског Ђорђе Кривокапић.

У књизи Тачно у подне, аутор нас позива да редефинишемо свој приступ проблемима XXИ века. Он наводи двадесет највећих глобалних проблема (глобално загревање, изумирање врста и уништење екосистема, смањење улова рибе, изумирање шума, несташица пијаће воде, сигурност поморског промета и загађење, сиромаштво, међународна финансијска криза…) и закључује да су свима њима заједничке две ствари: непрестано се погоршавају док се уобичајене стратегије за њихово решавање показују жалосно неуспешним. Другим речима, у нашем све модернијем и многољуднијем свету не располажемо ефикасним начином решавања проблема које такав свет ствара. Наше праве тешкоће тек долазе и у том смислу припадају будућности, али начин на који их решавамо сасвим извесно припада прошлости.

Ришар анализира узроке и могуће последице и истиче да су две велике силе које ће у наредним годинама значајно изменити данашњи свет – демографска експлозија и нова светске привреда.

Ришарова књига нуди јединствен приказ глобалних проблема овога века, али и целовит приступ њиховом решавању, које би владе требало да прихвате и одобре, а невладине организације да спроведу. Књигу Тачно у подне трребало би да прочитају сви који су заинтересовани за будућност човечанства!

Тачно у подне Жан-Франсоа Ришара на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 06. до 12. августа  2018. године.