Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље је Неми пијаниста

Осамнаести наслов у оквиру акције Књига недеље је Неми пијаниста Паола Каприола из Цлиове едиције Грал. Превела са италијанског Елизабет Васиљевић.

У неком месту на мору, у Енглеској, тамнопута болничарка Надин налази двадесетогодишњег младића на плажи, у стању шока, и одводи га у психијатријску установу у којој ради, где преузимају бригу о њему. Тајанствени младић не говори, не пише, нема идентитет, али у једном тренутку црта клавир, и када му стављају на располагање инструмент у “зимској башти” установе, он почиње да свира божански, као да никад у животу ништа друго није радио.

Сви пацијенти, лекари, болничари који присуствују његовом наступу дубоко су дирнути, почев од психијатра који води центар и који о свему пише старијем колеги и убрзо претвара тај необичан клинички случај у медијски феномен. Музика коју младић свира има невероватан терапеутски утицај, у стању је да “ослободи” пацијенте те установе, да их суочи са добрим и лошим искуствима које су доживели; а међу њима, нарочито је погођен господин Розентал, бивши логораш, који приповеда о том периоду у којем музика има важну улогу, ма колико двосмислену и узнемирујућу.

Док се читав свет занима за мистерију човека који се појавио ни из чега, Надин на сваки начин покушава да му врати смисао постојања. Али тајна коју неми пијаниста чува у себи, неухватљива је као музика у којој он исказује недокучиву стварност свог несвесног. 

Неми пијаниста Паола Каприола на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 09. до 15. jула 2018. године.