Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље - Похвала опортунизму

Десети и наслов у оквиру акције Књига недеље  Похвала опортунизму  Марека Томана из Цлиове едиције Грал. Превела са чешког Тихана Хамовић.

Писац и дипломата Марек Томан сваког дана одлази на посао у велелепно барокно здање на прашком Лоретанском тргу. Черњински дворац је дело италијанског архитекте Франческа Каратија, седиште Министарства спољних послова и одговарајуће раскошан приповедач у Томановом роману Похвала опортунизму.

Дворац памти све. Са позиције надменог аристократе који презире плебс и немилосрдног опортунисте коме је импоновало када је доспео у чврсте нацистичке руке, Томанов јунак иронично, елегантно и духовито бележи кључне догађаје чешке историје од XВИИ до XX века.

Осећа се као Италијан који се обрео у земљи малог словенског народа чију нарав  никако не може да схвати и чији језик му се не допада јер нема ни мелодије ни стила. Он је професионалац осуђен да живи међу људима који не схватају да је малој сили боље под окриљем велике.

Централна тема је мистериозна смрт Јана Масарика, „министра тужних очију“, који је скончао падом са прозора Черњинског дворца у бурним данима након комунистичког преврата 1948. године.

Да и дворци имају осећања, сазнаћемо кроз наклоност главног јунака према оближњем здању побожне, милосрдне и љупке Лорете. На њено инсистирање, усредсредиће се на истрагу о Масариковој смрти, довести је до самог краја, који ће остати отворен, као и питање зла у овоме свету.

Свако поглавље уводи цитат из приручника о мачевању и непрестано се развијају паралеле између високо формализованих гестова мачевалачког дуела и умећа дипломатских односа. Мало крви се у историји мора пролити, каже самоуверени наратор, тек она одлучује победника. 

Похвала опортунизму  Марека Томана на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 07. до 13. маја 2018. године.