Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље - коментари читалаца

Брак из задовољства  - Тахар Бен Желун

 

Књига Брак из задовољства писца Тахара Бен Желуна  на  потпуно јасан начин објашњава проблем расизма. Расизам је вечни проблем двеју раса - црне и беле.

 Наиме, бела раса је окаректерисана као доминантнија и повлашћенија, док је ситуација са црном расом драстрично другачија. Они се сусрећу у овој књизи, а и у стварном животу, са бројним препрекама.

 Нажалост, решење овог проблема се већ вековима не назире и то се занемарује као нешто што није вредно промена.

 Тужно за нас, тужно за читав свет.

Александра Младеновић, ученица
Средња економска школа Сомбор

 

Цар или управитељ -  Тоња Кјусопулу

Предмет изучавања студије Цар или управитељ, Тоње Кјусопулу је Византија у XV веку, владавина последњих Палеолога. Историјски оквир је широк, дат је у основним цртама, а фокус је на политичким носиоцима власти и начину на који су одлучивали и владали у тим врло несигурним временима.

Многобројни извори  који се наводе у тексту осликавају турбулентно време пред пад Цариграда. Посебно су осликани значајни ликови архоната и других достојанственика у комплексној управи, затим успон богатих трговачких породица. Византија се свела на малу утврђену енклаву окружену Отоманском империјом, али цареви и аристократија су се и даље чврсто држали дворске етикеције. Стално је присутно и питање помоћи и задуживања код Млечана И Ђеновљана, и однос према унији. Цитиране су речи болесног цара Манојла II у Сфранцисовим Хроникама….Царству није потребан цар, већ управитељ.

Војка Перовић