Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље и коментари читалаца

Дванаестии  наслов у оквиру акције Књига недеље  Дискурс нових технологија Александра Луја Тодоровића из Клиове едиције Агора.

Од самих почетака развоја људске врсте човек је стварао машине да би олакшао свој рад и свој положај. Те машине су биле замишљене да буду човекове слуге, које стриктно извршавају његова наређења и задовољавају његове потребе. Данас, човек почиње да размишља о вештачкој интелигенцији и да развија машине које би имале сопствену свест и право одлучивања, али и о генетској манипулацији која би требало да створи застрашујући нови свет надљуди. Као и увек, човекова креативност води свет напред, али га, опет као и увек, приморава да напредује ходајући по ивици ножа. Стога је неопходно држати очи широм отворене, пратити и активно учествовати у дискурсима нових технологија, које очигледно имају огромну улогу у одређивању судбине света.

Ова књига се бави питањем Дискурса нових технологија, другим речима једноставним питањем: како нове технологије утичу на нас и на свет у којем живимо. Међутим, то је само наизглед једноставно питање јер се у те три, јасне и разумљиве  речи, које описују ову тему, крије читав низ непознаница и могућих неспоразума.

Дискурс нових технологија Александра Луја Тодоровића на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 28.маја до 03. јуна 2018. године.

 

Коментар читаоца за Књигу недеље објављен 24. 05.2018. у недељњику Нови Магазин.Коментар је наше читатељке Милене Вукобратовић за књигу С вером у неповерење Ивана Крастева.