Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље је Гламур

Деветнаести наслов у оквиру акције Књига недеље је Гламур Клино Т. Кастелиа, Стивена Гандла из Kлиове едиције Агора. Превела са енглеског Јована Поповић .

Порекло и значење гламура никада до сада нису детаљно испитани. За многе гламур једноставно представља узбуђење и тајанственост који окружују познате и пожељне људе од памтивека. Најчешће се гламур везује за филмску уметност, мада су и позориште, мода, високо друштво, популарна музика и часописи покушавали да искористе његову привлачност. Обично се доводи у везу са „магијом“ и сматра се да поседује способност да опчини и заведе. Насупрот томе, сасвим новим приступом у овој књизи дошло се до закључка да корени гламура леже у XИX веку, а да је он сâм најважнија одлика потрошачке културе. Аутори су проучавали начин на који је језик визуелног завођења повезан са различитим друштвеним околностима и како се користи да подстакне завист и интересовање, махом у комерцијалном окружењу. Они су, такође, приказали осам јасних варијација гламура, од којих свака има сложену историју и стално се развија. 

Гламур Клино Т. Кастелиа, Стивена Гандла на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 16. до 22. Јула 2018. године.