Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље  Брак из задовољства

Једанаести и  наслов у оквиру акције Књига недеље  Брак из задовољства  Тахар Бен Желуна из Kлиове едиције Грал. Превела са француског Љиљана Мирковић.

Радња романа Брак из задовољства почиње у Мароку педесетих година прошлог века, али се, заправо, бави актуелним друштвеним проблемима, првенствено проблемом расизма. Амир, трговац из Феса, сваке године пословно путује у Дакар. Тамо, према исламском обичају који путницима дозвољава да током одсуствовања од куће уговоре привремени брак, такозвани брак из задовољства, Амир склапа такав брак „на одређено време” са Набу, прелепом црнкињом из народа Пел. Али, између њих се развија истинска љубав и Амир узима Набу за другу супругу И одводи је са собом у Фес. Набу, која се суочава с љубомором прве, беле жене, али и са свакодневним расизмом, фундаментализмом и нетолеранцијом, убрзо рађа близанце. Један дечак је бео, други црн, а њихове судбине ће се веома разликовати. Док је бели близанац савршено интегрисан, црно дете ће постати жртва боје своје коже.

Брак из задовољства  Тахар Бен Желуна на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 14. до 20. маја 2018. године.