Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље је Античко позориште

Двадесеттрећи  наслов у оквиру акције Књига недеље је Античко позориште Гвида Падуана из Цлиове едиције Арс. Превео са италијанског Душан Поповић.

Садржаји и тумачења свих сачуваних античких драма у једној књизи.

 Аутор  је професор упоредне и хеленске  књижевности на Универзитету у Пизи и велики познавалац грчког и римског позоришта, нарочито њихових  тема, о чему сведочи и ово дело. По начину излагања слично је индексима оперских и балетских либрета, са детаљним приказима сваке драме по чиновима. Посебно је  значајно у нашој средини где ретко имамо прилику да видимо аутентично античко позориште. Чак и они који су студирали или студирају драму, пронаћи ће у овој књизи драгоцене и непознате детаље.

Књига представља преглед од Есхилових Персијанаца, закључно са Сенекиним Херкулом на Ети и Октавијом .Осамдесет и пет сачуваних дела грчког и римског театра приказано је у овој књизи са уверењем да је античко позориште живи део наше садашњице.Гвидо Падуано је за  сваку драму приказао њену тематску структуру, главне проблеме и значајне мотиве. Приказана су сва сачувана дела Есхила, Софокла, Еурипида, Аристофана, Менандра, Плаута, Теренција и Сенеке, а богатство њихових тема препознаваће се у делима каснијих драматичара, пре свега Шекспира, потом шпанских и француских трагичара, закључно са оперским либретом који своје почетке везује за антику (Монтеверди Крунисање Попеје, Перслова Дидона и Енеј итд).

Може се користити као уводник за оне који не познају античко позориште али желе да буду обавештени , или као подсетник за чудесни свет античког театра, никад до краја одгонетнутог нити отргнутог од мита. Књига Гвида Падуана донекле ће ублажити  празнину у оваквој литератури на нашем језику, нарочито блиставим уводом који је срочен као краће предавање. Уједно и инспирација позоришним редитељима у условима неког новог, богатијег театра који би се вратио класичним вредностима.

Античко позориште Гвида Падуана на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 13. до 19. августа  2018. године.