Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље  Цар или управитељ

Тринаести   наслов у оквиру акције Књига недеље  Цар или управитељ Тоње Кјусопулу из Цлиове едиције Полис. Превела са грчког Маја Николић.

Византија у XВ веку олако се схвата као анахрони заостатак античког екуменског царства, чија су једина достигнућа допринос хеленске књижевности развијању идеја хуманизма и ренесансе и очување православља од утицаја католицизма.

У студији Цар или управитељ грчка историчарка Тоња Кјусопулу одбацује овакво становиште и настоји да покаже да је мала утврђена енклава у срцу Османске империје, која је преостала од некадашњег великог и моћног византијског царства, по узору на италијански модел прихватила социјалну структуру и политичку идеологију секуларне државе-града, у нади да ће тако осигурати свој опстанак. У складу с тим царство последњих Палеолога представљено је у потпуно другачијем светлу од онога на које смо навикли када је о овој теми реч.

Цар или управитељ Тоње Кјусопулу на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 04. до 10. јуна 2018. године.