Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље је Култура

Девети  наслов у оквиру акције Књига недеље је Култура Териа Иглтона из Цлиове едиције Агора. Превео са енглеског Ђорђе Кривокапић.

Култура дефинише човека као биће, али дефинисати културу и указати на њену улогу у нашим животима  није тако једноставно. Тери Иглтон, један од најистакнутијих књижевних и културних критичара расположен је да прихвати такав изазов. У овој проницљиво аналитичкој и заједљиво забавној књизи он истражује како су се култура и наше идеје о њој развијали током два последња века -  од узвишене сфере до скромних обичаја, од отпора узурпацији индустријализма до данашњег најпрофитабилнијег извоза капитализма.

Обухватајући уметност, књижевност, филозофију, антропологију и значајне мислиоце као што су Јохан Готфрид Хердер, Едмунд Берк као, Т. С. Елиот, Метју Арнолд Рејмонд Вилијамс и Оскар Вајлд, Иглтон даје кохерентан преглед културе чврсто постављене у њеном историјском и теоријском контексту, осветљавајући њен дослух с колонијализмом, национализмом, опадање религије и владавину над ’необразованим’ масама. Иглтон испитује и савремену културу, критикујући комодификацију и кроћење силе која, правилно схваћено, представља витално средство култивисања и оплемењивања наше друштвене стварности и обезбеђује подстицај да трансформишемо грађанско друштво.

Култура Териа Иглтона на Одељењу за одрасле сомборске библиотеке биће изложена од 30. априла до 06. маја 2018. године.