Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Хералдика и идентитет - изложба и предавање

Градска библиотека Карло Бијелицки - Краљевско историјско друштво - Херадлички клуб из Београда

Изложба

ХЕРАЛДИКА И ИДЕНТИТЕТ

у част и поводом стоте годишњице присаједињења Војводине Србији

***

Обавештавамо Вас да је изложба ХЕРАЛДИКА И ИДЕНТИТЕТ отворена за посете сваког радног дана (до 28.  децембра 2018. године), oд 8  до 18 сати  и суботом од 8 до 12 сати.

Изложба је смештена у сали Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“,

Трг цара Лазара број 3.

Улаз је бесплатан.

Молимо Вас да групне посете најавите на број телефона 025/482827, од 7.30 до 14 сати.

***

Хералдика је помоћна историјска наука која се бави проучавањем настанка, развоја, теорије и праксе грбова. Од тренутка усвајања, грб постаје саставни део идентитета свога власника, његов alter ego, нешто између потписа, портрета и личне карте,а помало и све то скупа. Основне карактеристике грба су његов стабилни садржај, подложност општим начелима која регулишу обавезне и опционалне елементе композиције грба, и његова наследност, што значи да грб постаје профил и лик свих својих носилаца кроз генерације и кроз времена. Као такав, грб прецизно региструје успоне једног рода, па и читавог његовог територијалног или државног устројства, али често и падове, искушења и страдања.

 

Ова изложба садржи елементе неких претходних изложби, одржаних у Београду и у Тополи, које су се бавиле хералдиком Карађорђевог дома, јер је у историјском контексту државна симболика Србије и национална хералдика Срба и других народа са којима су Срби делили и деле заједничку судбину, неодвојиво повезана са хералдичком синтагмом савременог владалачког дома.

***

У среду, 28. новембра 2018. године, одржано је предавање на тему: 

Каква је веза између херадике и идентитета (личног, убикационог, националног, конфесионалног), између личне и колективне прошлости, садашњости и будућности и симболичког језика којим се тај идентитет успоставља и декларише?

Предавач Драгомир Ацовић, архитекта и хералдичар, члан Крунског већа

Подручје некадашње Југославије, а у некој мери и данашње Србије, насељено је становништвом које не представља само статистички податак о националном опредељењу, већ јесте сложена заједница у којој се често наметнуте форме руководе пре свега идеолошким и дневно-прагматичким интересима, што у дужем року узрокује проблеме. Ти проблеми су неочекивани само за оне који се у свом јавном деловању руководе пре свега сопственим незнањем и недостатком свести да некакво знање уопште постоји и да је релевантно.

Историјски хералдички и ванхералдички симболи и амблеми представљају драгоцени део наше свести о постојању и трајању. Зато се о њима мора понешто знати, а да би знало, мора се говорити и читати! То је смисао изложбе и предавања на стоту годишњицу догађања која су обликовала наш свет, који јесте наш, без обзира да ли нам се свиђа, и да ли верујемо да смо у стању да га накнадно изменимо на боље.

Галерија

Медији:

РТВ Среће - видео прилог