Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Други Сомборски књижевни фестивал - Велика књижевност у малом граду

 

 

Након успешног првог издања, Сомборски књижевни фестивал одржан је претходног викенда у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ и њених сарадника Тамаре Б. Крстић и Драгана Бабића. Ни ове године нису изостала етаблирана књижевна имена и добитници најзначајнијих награда за поезију и прозу који су се представили нашим суграђанима.

Програм је обогаћен још једним даном који је представљао спону између прошлогодишњег и овогодишњег Фестивала те је публика у четвртак у сали Дечјег одељења имала прилику да погледа документарни филм Шајтинац и три приче  који је режирао Бошко Милосављевић. Филм се фокусира на стваралаштво Угљеше Шајтинца, који се сомборској публици представио прошлог маја, и осветљава његов прозни и драматуршки рад. Након пројекције, редитељ је причао о процесу снимања и разлозима зашто је баш тај аутор постао тема његовог филма. Упоредо са пројекцијом, у дворишту Дечјег одељења, уметник Милан Милосављевић је насликао мурал Карла Бијелицког и тако оставио поклон грађанима Сомбора.

Друге фестивалске вечери уприличено је свечано отварање током којег је публику поздравио директор Библиотеке Владимир Јерковић као и уредништво Фестивала. Том приликом додељена је награда на конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година, Александру Петровићу. У главном програму су учествовали песници Марко Томаш, Марјан Чакаревић и Звонко Карановић који су се представили читањем песама те Тамара Б. Крстић која је дала оквир за разумевање њихове поезије. Након тога је књижевни критичар Бранислав Живановић кроз разговор са ауторима публици приближио њихове поетичке одлике и  стваралачке процесе.

Завршне вечери публици су се представили прозаисти Владимир Арсенијевић, Вуле Журић и Јелена Ленголд, који више деценија стварају у различитим жанровима и формама, непрестано одржавајужи своју присутност у нашој књижевности. Након уводног дела у којем је критичар Драган Бабић дао преглед њиховог опуса, аутори су читали исечке из својих романа и прича. У разговору са Тамаром Б. Крстић гости су причали о мотивима у својим делима, значају награда и свом полижанровском раду. Из перспективе организатора фестивала Крокодил, Владимир Арсенијевић је истакао значај књижевних фестивала у мањим срединама те потврдио разлоге за постојање истих.

Друго издање Сомборског књижевног фестивала је показало неопходност књижевног окупљања овог типа у нашој средини. Интересовање медија је довело до већег броја публике и интеракције са учесницима по завршетку програма те су посетиоци поделили своје утиске које су аутори оставили на њих.

Надамо се да смо посетиоцима оправдали време које су издвојили за наше програме и да ћемо то поновити следеће године у мају када ће Сомбор поново посетити најзначајнији ствараоци савремене српске књижевности. 

 

Тамара Б. Крстић

Драган Бабић