Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Домети

У новом двоброју часописа за културу „Домети” (182-183), налазе се рубрике Темат, Реч, Споне, Есеј, Датум, Вредновања и Чин,  уређивање часописа потписују Тамара Бабић, Бранислав Живановић, Саша Радојчић, а главни уредник је Драган Бабић.

Рубрика Темат посвећена је Војиславу Деспотову, темат је приредио Саша Радојчић. Војислав Деспотов је био српски песник. Живео је и радио у Новом Саду. Објавио је више од двадесет радио-драма. Објавио је и двадесетак књига превода са енглеског, немачког и словеначког језика. У овом темату објављене су радио драме ПЕРАЧ САПУНА и УСМЕНА ИСПОРУКА ТЕЛЕГРАМА Војислава Деспотова, а  о  њему писали су Михајло Пантић СА ВОЈОМ, У ПОДГОРИЦИ И ДРУГДЕ и Гојко Божовић НЕОЧЕКИВАН ЧОВЕК И ВЕСЕЛИ ПАКАО СТВАРНОСТИ.

Рубрика Реч: објављени су радови Бошка Томашевића ВРЕМЕ ШТО ОСТАЈЕ,  прича Милана Мицића БАЛАДА О ЧОРБИ КОЈА ЈЕ НЕСТАЛА, прича ГЛОДАР Лазара Павловића, поезија Горана Ибрајтера, Ане Милош  и Јелене Маринков и прича ТАМО ЈЕ МОРЕ Павла Алексића.

Рубрика Споне: Казуо Ишигуро ЈЕДНО ВЕЧЕ У ДВАДЕСЕТОМ ВЕКУ – И ДРУГИ МАЛИ НАПРЕЦИ (обраћање приликом доделе Нобелове награде), превела с енглеског Андреа Гомбош и Антон Марку КРАЈ, поезија, препевао с албанског Антон Марку.

О постмодерној теорији писала је Данијела Репман, њен рад МАГИЧНИ РЕАЛИЗАМ КАО ВИД ПОСТМОДЕРНОГ ДИСКУРСА У МАРКЕСОВИМ ПРИЧАМА објављен је у рубрици Есеј, заједно са радом Данице М. Савић ФАНТАСТИКА У ПООВОЈ ПРИЧИ „ПАД КУЋЕ УШЕРА”.

У рубрици Датум, поводом одржане књижевне манифестације Дан Лазе Костића, објављене су три песме Ивана Негришорца, добитника повеље Венац Лазе Костића

У рубрици Вредновања објављене су критике: Бранко Ћурчић ПРВА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ (Кристоф Хајн: У вези са странцем, с немачког превео Душан Николић; Радни сто, Београд, 2019), Стеван Брадић НЕПОБЕДИВО ЛЕТО (Бранислав Живановић: Песма галиота; Завод за проучавање културног развитка, Београд, 2019) и Иван Радосављевић ФИНО ПОЕТСКО ДЛЕТО (Маша Сеничић: Повремена попут викенд- насеља, Трећи Трг – Сребрно дрво, Београд, 2019).

Рубрика Чин доноси драмски текст Тијане Грумић НИКАД НИСАМ ВИДЕЛА ЗВЕЗДЕ.

Издавање часописа за културу „Домети” помогли су Град Сомбор и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.