Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Ђорђе Мајсторовић: Улица изгубљених речи

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ – Едиција Голуб
Ђорђе Мајсторовић:  Улица изгубљених речи

Ових дана из штампе је изашла трећа књига Едиције Голуб у издању Градске библиотеке Карло Бијелицки. Реч је о збирци приповедака Улица изгубљених речи, аутора Ђорђа Мајсторовића, победника на трећем по реду конкурсу за прву књигу младог аутора. 

Збирка садржи осамнаест приповедака промишљено подељених у три целине, различите по начину приповедања: Прво лице или Нешто ми је ту било сумњиво, Неки други људи и неки други градови и Трип ти(х) и Киш. Приче Ђорђа Мајсторовића представљају потрагу за формама разумевања и изражавања разноврсности савремене свакодневице. Мајсторовићево приповедање је спонтано и најчешће из искуствене перспективе, полазећи од раних јада одрастања и формирања у препознатљивом урбаном, социјалном и историјском контексту. У том смислу издваја се прича „Секунда“ у којој са једнаком лакоћом говори о малим и великим темама: о могућности да непажљиви дечак згази пужа на асфалту или да се човеков живот из основа промени (или прекине) у само једној секунди. Истиче се и прича у три гласа Gang of three, која нас уводи у другу целину. Главни лик зове се Малер. Малер онако као Густав Малер, или као надимак стечен у земљи у којој је лошом срећом заглавио на путу за Француску. Претвара се да нема гласа, да је нем, но за његову причу се може рећи да је једна од најбољих на врло актуелну тему коју уметници не сматрају нарочито инспиративном, тему избеглица које беже од рата у својој земљи, док их европске дочекују бодљикавом жицом и бесним псима.
Ђорђе Мајсторовић нам на један нимало тенденциозан начин приповеда о малим и великим темама, различитим гласовима, тражећи свој пут. Зато се искрено надамо да ће улазак књиге Улица изгуљених речи у Голубово јато помоћи да његове речи не буду изгубљене.
Промоција у Сомбору и Новом Саду се планира за јесен. 
 
Ђорђе Мајсторовић (1986, Тузла) дипломирао на Филозофском факултету у Нишу, на департману за историју. Заступљен у бројним регионалним књижевним зборницима: Рукописи, Lapis Histriae, На улици газе босе људе, Сањаторијум, Ван ограде  итд. Објављивао и на разним интернет порталима, попут  Eckermana, Бетона , Fake poet bloga и сл. Рукопис његовог нултог романа Збирка збрке ушао је у финале конкурса издавачке куће ВБЗ за најбољи необјављени роман 2011. године. Активан је у књижевности и путем радионица креативног писања. Тренутно води Писалиште у оквиру Омладинског центра ЦК13 у Новом Саду, где ради као књижевни уредник и PR.
Уредница Нада Душанић