Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Дан Библиотеке САНУ

Библиотека Српске академије наука и уметности свечано је обележила Дан Библиотеке САНУ 14. јуна 2017. г. Дан библиотеке био је посвећен Вељку Петровићу, књижевнику, академику и некадашњем председнику Матице српске. Поздравну реч присутни су слушали од председника САНУ академика Владимира С. Костића, док су пригодне беседе припремили академик Миро Вуксановић и професор емеритус др Славко Гордић. Скупу је присуствовао и директор Градске библиотеке Карло Бијелицки, Владимир Јерковић, као представник установе која традиционално окупља савремене књижевне ствараоце и критичаре око имена и готово несагледивог дела Петровићевог. Оцењено је да је ово примерен и хвале вредан допринос очувању сећања и истраживању и актуелизацији рада и дела Вељка Петровића, знаменитог српског националног културног прегаоца. Дакле, ова манифестација, Вељкови дани, представља добро конципиран континуирани вишедневни књижевни сусрет од националног значаја, како квалитетом самог програма, тако и издавачком делатношћу у којој сваке године, поред књиге лауреата, бива објављиван и зборник саопштења са симпозијумског дела. Одржавањем првих Вељкових дана 13. и 14. октобра 2007. године, под покровитељством, тада још увек  Општине Сомбор, после деценија неодлучности, Сомбор је себе  уврстио у  поредак оних градова у Србији који манифестно и са трајнијом намером чувају успомену на своје умне великане.  Приповедач, песник, енциклопедист, историчар уметности, новинар,  Вељко Петровић је међу ретким полихисторима у српској култури и потребити задатак окупљања око његова имена  јесте у пажљивом проучавању сваке од ових побројаних стваралачких многоликости највећег Раванграђанина. Како се текуће године навршава пола века од смрти познатог писца, а будући да је у току прошле године одржана и јубиларна десета манифестација, сомборска библиотека, уз подршку Града Сомбора, ове године планира објавити Изабрана дела Вељка Петровића, у едицији Вељкова голубица. 
 На поменутом скупу директор Јерковић је договорио са професором емеритусом др Славком Гордићем, да управо овај врсни зналац Петровићевог дела и уважени професор универзитета буде рецензент издања, док ће се уредничког посла прихватити проф. др Тихомир Петровић и Владимир Јерковић. Овај значајан издавачки подухват омогућиће библиотекама и књижарама у држави да прибаве наслове који нису дуго објављивани, који су антолошке вредности, а који у овим Изабраним делима Вељка Петровића ће бити доступни савременом читаоцу, дакле актуелизовати пишчевева најизврснија дела. 

Захваљујући пројектованом буџету за сомборску библиотеку у 2017. г, Град Сомбор определио је довољно средстава и за одржавање манифестације и за реализацију наведеног пројекта, што јесте за сваку похвалу али и понос, свих Раванграђана. На овом примеру, видимо и признање за марљивост и доследност у чувању традиције, која је од националног значаја, при чему свакогодишњом манифестацијом и речју, како писаном тако усменом, наш град одржава сећање на великог ствараоца српске културне баштине.