Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Библиотеке и доживотно учење

Од 8. до 10. септембра 2022. године, у Чачку, одржан је 16. годишњи стручно научни-скуп Заједнице матичних библиотека Србије Библионет, на тему Библиотеке и доживотно учење.

                    

Свечани део скупа обухватио је пријем за све учеснике, у просторијама Градске библиотеке  Владислав Петковић Дис као и отварање истог у великој  сали Библиотеке где су одржане и радне сесије скупа.

Toкoм свeчaнoг oтвaрaњa пoздрaвнe рeчи упутили су: виши сaвeтник Mинистaрствa културe и инфoрмисaњa др Mлaдeн Вeскoвић, прeдсeдник Зajeдницe мaтичних библиoтeкa Србиje и упрaвник Нaрoднe библиoткe Србиje др Влaдимир Пиштaлo, пoмoћник грaдoнaчeлникa Чaчкa Mирoслaв Пeткoвић и дирeктoр Грaдскe библиoтeкe Чaчaк др Бoгдaн Tрифунoвић. док је у културно-уметничком делу програма наступао хор Слово љубве из Чачка

Даље, по програму, следила је  додела награде Ђура Даничић за 2021. годину, која је додељена библиотекару саветнику, Даниели Скоковић из Пожеге.

Радни део скупа обухватао је представљање радова који се баве темом доживотног учења, акценат је посебно стављен на библиотекаре и њихову едукацију у контексту иновативних знања. Такође, промовисан је и роман  Петља аутора Дејана Алексића.

Трећег дана скупа, који је традиционално резервисан за излет, посетиоци су имали прилику да обиђу Природњачки центар у Овчар Бањи, манастир Никоље, да уживају у лепотама Овчарско-кабларске клисуре као и да крстаре језером Међувршје.

Овој традиционалној манифестацији присуствовале су и представнице сомборске Библиотеке: Наташа Плавшић, Жана Гњатовић и Жељка Аћимовац, библиотекарке и Наташа Туркић, директорка сомборске библиотеке.