Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Библионет 2020

14. Стручно-научни скуп Заједнице матичних библиотека Србије Библионет 2020 одржан је у Врању од 1. до 3. октобра. Тема овогодишњег скупа била је Сарадња и партнерства - креирање нове заједничке визије за библиотеке.

Свечано отварање одржано је у сали Позоришта Бора Станковић на ком је учеснике поздравила заменица градоначелника Зорица Јовић, која је подсетила на историјат и важност Јавне библиотеке Бора Станковић. У име домаћина, Јавне библиотеке Бора Станковић, говорио је директор Зоран Најдић, нагласивши да библиотеке морају да се трансформишу брзо и прилагођавају потребама корисника у савременом добу. У складу са овогодишњом централном темом скупа Сарадња и партнерства: креирање нове заједничке визије за библиотеке, управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић, изнео је своја размишљања о умрежавању библиотека како на простору бивше СФРЈ, тако и у свету.

Даље по програму следила је додела награде Ђура Даничић за 2019. годину и обраћање лауреата. Мр Снежана Ненезић и Жељко Стојановић лауреати су годишње Награде Ђура Даничић Заједнице матичних библиотека Србије за 2019. годину.

У културно-уметничком делу програма наступио је врањски вокално-инструментални састав Извор, а у сали камерне сцене Позоришта Бора Станковић отварена је изложба Зона Довлатов.

У радном делу Библионета првог дана следила су предавања гостију и представника библиотеке домаћина.

Учесници и домаћини скупа су обишли Јавну библиотеку Бора Станковић и градске знаменитости, а у вечерњим сатима на Пржару је организована заједничка вечера.

Други дан стручно-научног скупа Библионет 2020 у Врању протекао је у знаку радних сесија у сали за конференције хотела Ројал путник.

Радне сесије биле су подељене на две тематске области (Међународна сарадња и партнерства и Регионална и локална сарадња и партнерства), у оквиру којих су учесницима  о својим искуствима у библиотечкој регионалној и локалној сарадњи и партнерствима говорили представници библиотека у Бањалуци, Новом Саду, Крушевцу, Лазаревцу, Краљеву, Бачкој Паланци и неколико предавача из Народне библиотеке Србије.

Организовано је друштвено вече у дворишту Борине куће где се гостима обратила кустос музеја града Врања као и уметнички програм глумаца врањског позоришта.

У Позоришту Бора Станковић учесници и гости овогодишњег Библионета имали су прилику да погледају представу.

Последњег дана скупа следио је организовани излет у Прохор Пчињски.

На овогодишњем Библионету из наше Библиотеке присуствовали су Наташа Туркић, директорица, Наташа Плавшић, виши дипломирани библиотекар, Радмила Лазаревић, Анђелија Пругинић и Жана Гњатовић, дипломирани библиотекари.