Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Библионет 2018

У Библиотеци Матице српске, протекле недеље, одржан је, дванаести по реду, стручно-научни скуп Библионет у организацији Заједница матичних библиотека Србије. Другом дану Скупа, који је трајао од  7. до 9. јуна, присуствовала је Марија Чачић, библиотекар Градске библиотеке у Сомбору.

Овогодишњи Библионет са темом Рукописна и стара штампана књига окупио је, осим домаћих и специјалних гостију из региона, и истакнуте научнике и истраживаче ове облати из Русије и Мађарске.

Они су изложили радове посвећене историји књиге и штампарства, историјату појединих збирки, истраживању и раду на опису и презентовању грађе, правној и физичкој заштити и примени савремених технологија.  Говорило се о српским рукописима у контексту општесловенске рукописне традиције, о истраживању српских рукописа у иностраним збиркама, о виртуелним библиотекама рукописних и старих штампаних књига и др.

По завршетку предавања организован је обилазак изложбе „Из збирки рукописних и старих штампаних књига Библиотеке Матице српске“  приређене у Читаоници раритета. Изложбом су представљена најрепрезентативнија издања ове библиотеке.

Кроз поставку у Јавном каталогу Библиотеке обележено је и сто осамдесет година јавног рада Библиотеке Матице српске.

У оквиру манифестације, мр Душици Грбић, археографу саветнику у Библиотеци Матице српске, свечано је уручена награда Ђура Даничић, за целокупан допринос појединца развоју библиотекарстава и културе Србије.