Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Библионет 2017.

Библиотекари сомборске библиотеке присуствовали су једанаестом по реду стручно-научном скупу Библионет 2017. Домаћин овогодишњег скупа, Библиотека града Београда на једном месту окупила је бројне колеге из земље и региона, директоре јавних библиотека, еминентне српске библиотекаре и уважене госте из иностранства.
Тема овогодишњег скупа била је „Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“.
Током дводневне конференције, у Читаоници уметности Библиотеке града Београда, предавања су одржали гости из иностранства: Тоби Гринвалт (Питсбург, САД), директор за дигиталну стратегију и технолошке интеграције у Карнеги библиотеци у Питсбургу, на тему „Затварање круга: заједница, контрадикције и еволуција библиотека“, Роб Дејвис, независни консултант у области библиотекарства, на тему „Библиотеке и технологија: кретање у корак с временом“, Кристофер Спалдинг, заменик директора за платформе отвореног кода и заједницу EBSCO (САД), на тему „FOLIO: Основе нове платформе за пружање библиотечких услуга“ и Димитрис Протопсалтоу (Атина, Грчка), директор Културног центра Фондације Ставрос Ниархос, на тему „Развој заједнице и запослених у Грчкој и на Балкану“. Пред скупом су говорили и гости из региона, Кристијан Бенић из Градске књижнице у Ријеци (Хрватска), на тему „ГКР 2010 - иновативни пројекти ријечке народне библиотеке у Европској престоници културе“, Луана Малец из Централне библиотеке "Сречко Вилхар" Копар (Словенија), на тему „Е-услуге у словеначким библиотекама - пример регионалне библиотеке Копар“, Вишња Цеј и Иванчица Ђукец Керо из Књижнице града Загреба (Хрватска), на тему „Грађење паралелног живота библиотеке: одабрани примери из КГЗ-а“, Маријан Шпољар из Градске библиотеке у Љубљани (Словенија), на тему „Веб-апликација за статистику референсних услуга: коришћење и анализа података у јавној библиотеци“ и Давид Рунцо из Централне библиотеке „Сречко Вилхар Копар“ (Словенија) који је заједно са колегом Марјаном Маринковићем из Библиотеке града Београда говорио на тему „Библиотечки портали за препоруке књига за читање“. Своје радове представили су и библиотекари из Шапца, Чачка, Лазаревца, Обреновца, Ужица, Ваљева и Београда.
Уочи конференције свечано је додељена награда „Ђура Даничић“ вишем библиотекару Остоји Продановићу, некадашњем директору матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву.
У суботу 16. септембра, учесници конференције посетили су Дворски комплекс Дедиње где их је поздравио Александар II Карађорђевић.