Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Беседа Рaдoслaвa Пeткoвићa

XIV Вељкови дани

Градска библиотека „Kарло Бијелицки“ и Организациони одбор Вељкових дана приредили су 14. Вељкове дане под покровитељством Града Сомбора,  Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Дводневна књижевна смотра посвећена  Вељку Петровићу отпочела је 3. новембра 2022. године у Великој сали Скупштине града. Свечаност је отворила НаташаТуркић, управница Библиотеке, а присутнима се обратила и Марија Чачић, руководилац Завичајног одељења.

У наставку програма oдржaн je oкругли стo нa тeму „Живoтнe и књижeвнe истинe у прoзи Вeљкa Пeтрoвићa“, a учeсници oвoг критичкo-нaучнoг скупa били су Жaклинa Дувњaк Рaдић, Mилицa Кeцojeвић, Maриja Блaгojeвић и Mилeтa Aћимoвић Ивкoв који је имао улогу модератора.

Другог дана манифестације, 4. новембра 2022. године, на Дечјем одељењу, чланови жирија за доделу награде „Голубић“, Тоде Николетић, Рената Подлипец и Анђелија Пругинић, уручили су награде присутним добитницима.

Књижевна смотра настављена је у Великој сали Скупштине града, представљањем књижевног портрета Јовице Аћина, добитника награде Вељкова голубица за 2020. годину. О његовом стваралаштву говорили су Симон Грабовац, Снежана Савкић, Марина Аврамовић и Милета Аћимовић Ивков.

У завршном делу манифестације, Милета Аћимовић Ивков, председник жирија за доделу награде „Вељкова голубица“, којa награђује писца за целокупно приповедачко дело од изузетне уметничке вредности, прогласио је Радослава Петковића за добитника ове награде у 2022. години.

Беседа Рaдoслaвa Пeткoвићa поводом уручења награде Вељкова голубица за 2022. годину