Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

19. Конференција Библиотекарског друштва Србије

У Београду је, у простору Народне библиотеке Србије и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, од 14. до 16. децембра, одржана 19. Конференција Библиотекарског друштва Србије са темом Удруживање, повезивање и умрежавање библиотекара. Конференција је протекла у знаку јубилеја – 75 година постојања Библиотекарског друштва Србије.

Првог дана одржана је свечана скупштина поводом Дана библиотекара Србије и обележавања јубилеја 75 година од оснивања Друштва, а затим су додељене награде за 2022. годину. Награда Запис, која се додељује за трајан допринос развоју библиотечко-информационе делатности, додељена је Гордани Ђилас из Библиотеке Матице српске. Награду Стојан Новаковић, за оригинално ауторско дело на српском језику из области библиотечко-информационе делатности, добили су Бојана Вукотић (НБС) и Добрило Аранитовић за библиографију часописа Социолошки преглед : 1938-2020. Награду Најбољи библиотекар, за рад на унапређењу библиотечко-информационе делатности, добила је Хадија Џигал Кријешторац из Библиотеке „Вук Караџић“ из Пријепоља.

Специјални гост на Конференцији била је Барбара Лисон, председница Међународне федерације библиотечких удружења и институција (IFLA), која је одржала пригодан говор и презентацију.

Представљена су нова издања Библиотекарског друштва Србије: монографија Библиотекарско друштво Србије 1947-2022, промотивни филм поводом 75 година Друштва, нови број научног часописа Библиотекар, зборник радова После 2020: нове прилике и перспективе, а уприличена је и изложба монографских и серијских издања БДС.

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, на месту где је 14. децембра 1947. године основано Друштво, одржан је свечани пријем и изложба Библиотекарско друштво Србије 1947-2022.

Другог и трећег дана Конференције одвијале су се радне и панел сесије, радионица, презентације постера, као и предавања иностраних стручњака из библиотечко-информационе делатности на којима су разматране теме: сарадња библиотека и других организација, међусекторска умреженост и повезивање као извор развоја струке, библиотекари у електронском и аналогном окружењу, приступ знању и информацијама у контексту библиотека и ауторских права, COBISS у школским библиотекама Србије.

Као чланови Библиотекарског друштва Србије, подружнице Западнобачког округа, Конференцији су присуствовале и представнице сомборске Библиотеке: Анђелија Пругинић, Жана Гњатовић, Марија Чачић и Наташа Плавшић.

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so' - /opt/alt/php56/usr/lib64/php/modules/memcached.so: undefined symbol: igbinary_serialize

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: