Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

18. Конференција Библиотекарског друштва Србије

У Крагујевцу је, од 14. до 16. децембра 2021. године, одржана 18. Конференција Библиотекарског друштва Србије под називом После 2020: нове прилике и перспективе. Овом традиционалном скупу библиотечко-информационе заједнице под окриљем Библиотекарског друштва Србије, присуствовали су и представници сомборске Библиотеке: Наташа Туркић, директорица, Анђелија Пругинић, Жана Гњатовић, Горана Копоран и Дејан Подлипец.

Први дан Конференције био је у знаку обележавања Дана библиотекара Србије. На Свечаној скупштини Библиотекарског друштва Србије, додељене су  награде Друштва за 2021. годину.

     

Награда Запис, која се додељује за трајан допринос развоју библиотечко-информационе делатности додељена је Ивани Николић из Народне библиотеке Србије, награду Стојан Новаковић за оригинално ауторско дело на српском језику из области библиотечко-информационе делатности, добиле су ауторке Сања Степановић Тодоровић и Марина Нинић, запослене у Српској академији наука и уметности у Београду, за публикацију „Библиотека Српске академије наука и уметности: 1841-2021“. Награда Најбољи библиотекар за значајне резултате на унапређењу библиотечко-информационе делатности у 2021. години отишла је у руке Мирјани Нешић са Академије техничких струковних студија у Београду.

За време сва три конференцијска радна дана, присутни су имали прилику да кроз четири радне, две панел сесије и једног онлајн предавања размене своја искуства на теме партнерстава, онлајн корисника и публике, виртуелних услуга и сервиса, нових библиотечких простора, одрживог развоја и стратешког планирања у библиотекама и око њих.

Конференција После 2020: нове прилике и перспективе одржана је у хибридном формату, јер су учесници имали прилику да конференцију прате и у онлајн формату. Конференцију је пратило око 250 регистрованих учесника из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Холандије, Данске.

Одржавање 18. конференције на крају још једне изазовне и тешке године за цео свет дошло је у тренутку све веће потребе за сарадњом и обновом физичких контаката између колега и чланова Друштва, што је пружило најлепшу увертиру уласка у 2022. годину када ће БДС обележити свој велики јубилеј – 75 година постојања Друштва, навели су руководиоци Библиотекарског друштва Србије.