Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Књига недеље - коментари читалаца

Античко позориште - Гвидо Падуано

Будући да сам љубитељ театра, филозофије, Грчке… књига “Античко позориште” Гвида Падуаноа привукла ме је најпре насловом а онда и садржајем. У овој изузетно едукативној и корисној студији након кратког осврта о предусловима грчког позоришта, потом о слободи и судбини, односу позоришта и религије, позоришта и политике, аутор је побројао 85 сачуваних дела античког грчког и римског позоришта, исцрпно приказао реконструкцију њиховог заплета, развоја радње, идеја водиља и извора проблема, које свака драма пружа унутар целокупног опуса сваког од аутора. Детаљно су описана дела драмских писаца: Есхила, Софокла, Еурипида, Аристофана, Менандра, Плаута, Теренција и Сенеке.

Античко позориште је једна од најстаријих уметничких институција античког света и  посебан значај дало је драмској уметности, те ће стога садржаји и тумачења свих сачуваних античких драма у једној књизи користити свима који студирају драмске уметности, књижевност, филозофију… Ова књига може се свакако користити као уводник за оне који не познају античко позориште али желе да буду обавештени, али и као подсетник за чудесни свет античког театра.

                                                                                                           Тамара Стојковић

Јефтино!?-Давид Босхарт

Супер је бити шкрт!?

Свега има превише, па куповање постаје досадно и напорно. Продавци роба и услуга неподношљиво насртљиви.

Глобализација трговине – еволуција људског друштва  - нема натраг.

                                                             Вида Делић Бабић, пензионер

 

Кости - Ченџераи Хове

Сасвим другачије, непознат свет – и због овога читамо.

                                                             Вида Делић Бабић, пензионер

 

Тачно у подне - Жан-Франсоа Ришар

У књизи аутор наводи двадесет највећих глобалних проблема данашњице. По њиховом писању ти проблеми се непрекидно погоршавају, а стратегије решавања тих проблема су неуспешне. Техника ми  је непозната. Знање ми је површно из свих ових области које аутор наводи. Као лаику, а савременику овог времена јасно ми је да су глобални проблеми велики.

Много више ми се свиђају ведрије теме.

                                                           Тесмија Хинић