Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

ГОЛУБ

САОПШТЕЊЕ О РЕЗУЛТАТИМА КОНКУРСА ЗА НЕОБЈАВЉЕН РУКОПИС

ПРВЕ КЊИГЕ ЕДИЦИЈЕ ГОЛУБ ЗА 2020. ГОДИНУ

 

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора у јулу 2020. године расписала је конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији Голуб. Према пропозицијама конкурса, рукописи су слати под шифром, а конкурс је закључен 15. августа 2020. године.

На конкурс је пристигло 62 рукописа. Жири, који је заседао у саставу Бранко Ћурчић, Драган Бабић и Ђорђе Мајсторовић, направио је ужи избор од три рукописа:

  • Ковалентне везе Јована Родића,
  • Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића, и
  • Одеротине Тијане Сладоје.

У наредној серији разматрања, жири је одлучио да награду Голуб за 2020. додели рукопису Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића. Награда се састоји из објављивања књиге, дипломе и организовања промоције награђеног рукописа.

Збирка прича Кућне гриње (и друге прашњаве приче) Игора Иванишевића садржи шест обимних прича од којих неке иду ка форми новеле, како обимом, тако и захватом, али се и даље држе строго организованих обележја рукописа као целине. То су, пре свега, жанровска, тематска и мотивска повезаност прича – оне се усмеравају на сличне животне ситуације и међуљудске односе, али их посматрају из различитих углова и обрађују из различитих ракурса – као и уверљив стил којим аутор увезује засебне текстове у једну кохерентну збирку. Приче су подељене у више фрагмената који олакшавају читање и омогућују лакшу проходност и повезивање засебних делова који ступају у асоцијативну и интертекстуалну везу. Најзад, аутор се поиграва са временским оквирима својих прича, идући напред-назад у периоду од краја XIX до средине XX века, мапирајући најзначајније историјске догађаје тог доба, али и непрестано алудирајући на савремени тренутак, због чега се збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) може читати и као документ прошлости и као белешка о садашњости.

Игор Иванишевић (Крагујевац, 1989), објавио је више кратких прича у периодици и зборницима (Нешто дише у мојој торти, V: фантастичне приче из равнице, Град уклетих, Нови свитак, Рукописи и Ubiq). Збирка Кућне гриње (и друге прашњаве приче) била је у најужем избору XVIII кола едиције „Првенац“ Студентског културног центра Крагујевац. Живи и ради у Новом Саду.