Градска библиотека "КАРЛО БИЈЕЛИЦКИ", Краља Петра I 11, 25101 Сомбор, 025/431-011, 025/482-827

Nigdje, niotkuda

Главни јунак првог романа Бекима Сејрановића читав свој живот проводи у лутању, попут некаквог савременог Одисеја. Након детињства у Босни, прелази у Ријеку где проводи бунтовничке средњошколске године, да би га ратни вихор однео у Норвешку. Тамо у егзилу, принуђен је на нови почетак.

Но корени су прејаки и стално га вуку назад, али она земља за којом пати више није иста. Странац у Норвешкој, али и у бившој Југославији, приповедач бива осуђен на лутање меридијанима, оним географским и оним унутрашњим, у вечитој потрази за изгубљеном земљом и изгубљеним годинама.

Али није ово само пука аутобиографија једног невољног апатрида. Пред собом имамо и филигрански исплетену повест XX века ових простора, коју аутор исписује кроз причу о историји своје породице. Лутања, избеглиштва, егзил... као усуд једног поднебља и покретач вечитог почињања изнова којему се крај не назире.

Бриљантан првенац једног од најталентованијих босанских писаца и вероватно најсвежији књижевни глас још од појаве Миљенка Јерговића. Заслужено овенчан престижном регионалном наградом „Меша Селимовић” (у конкуренцији Арсенијевића, Пиштала и Албахарија), Сејрановић је дошавши „ниоткуда“ освојио наклоност публике и критике овом књигом.

 

Извор: www.booka.rs - Нигдје, ниоткуда